Kenapa perlu melabur hartanah di kawasan MRT Station..? Bukan kawasan student

Kenapa kita perlu melabur hartanah  di kawasan MRT station? Ramai kawan akan pilih melabur hartanah di kawasan  University, ada  ramai kawan belum tahu potensi hartanah di kawasan station MRT berbanding di Kawasan student….

-Kalau anda melabur kawasan student,  penyewa yang anda target cuma student, Mungkin  kadar sewa dapat positif cashflow, Tapi  student biasanya tinggal 2-3 tahun ,lepas habis pelajaraan mereka akan meninggalkan  tempat itu. Melabur kawasan  student  ikut analisa saya  cuma boleh dapatkan  kadar sewa positif cash flow dan jangka masa yang  sederhana (5 tahun -10 tahun)

-Dari segi resell value di kawasan student  permintaan akan kurang,  biasanya capital gain tidak akan pergi terlalu tinggi, sebab orang nak beli rumah untuk duduk biasanya tidak akan pilih kawasan student.

-Saya pernah  melabur di kawasan student,  kadar sewa terpulang kepada permintaan pelajar, kalau kawasan itu ada condominium baru yang siap, pelajar pelajar akan pindah ke area sana, Kalau university & kolej pindah  atau tutup  kadar sewa akan  turun mengikut  permintaan, seperti kawasan di Sunway dan Cyber jaya.

.

-Kalau anda melabur kawsan MRT station,  penyewa anda  adalah pekerja, orang muda ,  family dan  foreign workers. Sama juga anda boleh dapatkan kadar sewa positif cashflow,  dari segi resell value adalah lebih tinggi, sebab kawasan kawasan MRT station adalah kawsan yang mature dengan penuh facilities  seperti , Shopping complex, hospital,  commercial office, kedai kedai dan lain lain.Juga MRT station tidak akan pindah atau tutup.Dalam jangka masa yang panjang  kadar sewa lebih stabil berbanding dengan kawasan student.

 

-MRT station di  klang valley  baru siap pada tahun 2016, Mungkin ramai kawan tidak pernah naik atau jarang naik MRT, sebab pada masa sekarang MRT line 1 dari Sungai Buloh sampai ke kajang  sepanjang 51 Km dengan 31  station yang sedia ada, Apabila tahun 2022 MRT line 2 akan siap, dari  Sungai Buloh sampai ke Serdang, Station terakhir berada di Putra Jaya, Pada tahun 2022  jangkaan penumpang MRT akan semakin tambah seperti singapore  atau Bangkok.

 

Nak Tips Power
Hartanah & Kewangan?

Jika mahu, isikan nama dan emel anda di bawah ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nak Tips Power
Hartanah & Kewangan?

Jika mahu, isikan nama dan emel anda di bawah ini.