KREDIT KAD BOLEH BANTU KITA, JUGA BOLEH SUSAHKAN KITA

KREDIT KAD BOLEH BANTU KITA, JUGA BOLEH SUSAHKAN KITA


-Minggu lepas, seorang kawan yang lama tidak jumpa tiba-tiba call saya kata dia nak buat refinance rumah.Tujuan untuk refinance dia kata nak dapatkan cash out untuk buat renovation rumahnya.
.
.
-Jadi saya suruh kawan email semua document termasuk payslip dan bank statement kepada saya, dalam phone saya tanya dia ada apa apa commitment bank yang sedia ada sekarang? Dia jawab cuma ada hutang kereta dan rumah sahaja.
.
-Saya kira kira commitment tidak tinggi, refinance boleh lepas, sebab dia cuma nak buat refinance cash out RM 60,000 untuk buat renovation rumah.Saya hantar semua document kepada bank.
.
.
-Hari ini pengawai bank call saya dan beritahu commitment kawan tinggi sampai DBR 150%.Pengawai bank double check dengan ccris rekod dengan detail rupa rupa kawan saya ada hutang kad kredit sebanyak 52,000 yang belum jelas. Pengawai bank pun beritahu saya, dia ada beberapa personal loan yang baru apply tahun lepas dengan jumlah installment bulan RM 1600.
.
.
-Tadi baru habis jumpa kawan secara face to face, dia mengaku sebenarnya nak buat refinance tujuan untuk settlekan hutang kad kredit RM 52,000. Cuma bayangkan RM 52,000 hutang kad kredit setiap bulan perlu bayar 5% minimum payment adalah RM 2600. Campur installment personal loan dan hutang kredit kad adalah RM 4,200. Gaji dia cuma RM 6,000 sebulan.
.

Selamat Belajar
.
Financial Coach

Mr Tee

Nak Tips Power
Hartanah & Kewangan?

Jika mahu, isikan nama dan emel anda di bawah ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nak Tips Power
Hartanah & Kewangan?

Jika mahu, isikan nama dan emel anda di bawah ini.