Nak Beli Undercon ke Subsale?

Cara Beli Hartanah Ke-3 dengan Downpayment Yang Minimum

Tadi ada seorang customer watssap saya dan tanya macam mana nak start invest undercon dan sesuai keh untuk beli rumah undercon sekarang?

Sekarang dalam pasaran hartanah ada banyak pilihan untuk project undercon, kita boleh dapat info info daripada surat khabar, facebook atau seminar seminar, Saya boleh kata process cara beli project undercon adalah paling senang berbanding dengan subsales atau lelong.

Process beli project under agak senang, sebab tidak perlu:

  1. Check market value
  2. Check status geran
  3. Nego harga
  4. Sediakan modal besar.

Semasa anda melabur undercon project perlu tahu beberapa titik penting:

  1. Lokasi
  2. Developer
  3. Tarikh project siap
  4. HDA atau Non HDA

Adakah sekarang sesuai untuk melabur project undercon?

Jawapan saya adalah sesuai kalau anda sudah bersedia, semasa kita beli project undercon kita kena tahu bila tarikh project ini siap, ini adalah penting sebab biasanya project akan ambil masa 2 atau 3 tahun untuk siap( terpulang jenis project anda beli) Kita kena buat anlisa jika project siap pada tahun 2020, adakah tahun 2020 adalah tahun yang bagus untuk hartanah?

Ramai orang beli undercon project pada tahun 2013, apabila project dah siap adalah pada tahun 2016, pada tahun lepas 2016 ramai owner rumah hadapi masalah suppy more than demand, kadar sewa turun dan tidak dapat jual hartanah mereka dengan keunutungan, Ramai juga owner tidak mampu bayar insallment rumah, rumah terpaksa dilelongkan.

Bagi sesiapa yang buat kali pertama untuk melabur hartanah dan tidak ada modal yang banyak boleh melabur undercon project, tapi kena pilih project yang ada potensi untuk dapatkan capital gain.
#property #undercon #investment

Selamat belajar
Financial Coach

Mr Ky Tee

Nak Tips Power
Hartanah & Kewangan?

Jika mahu, isikan nama dan emel anda di bawah ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nak Tips Power
Hartanah & Kewangan?

Jika mahu, isikan nama dan emel anda di bawah ini.