Jangan sesuka hati buat pinjaman rumah sebelum check DBR & CCRIS sebab…..

CCRISBaru baru ini ada seorang customer datang jumpa saya personal coaching, dia nak buat refinance rumahnya, saya dah check ccris report dan kira commitment dia, loan tidak ada masalah.

Saya hantar document customer kepada beberapa bank officer untuk process refinance, bank officer beritahu saya, customer ini pernah apply refinance bulan Mei tahun lepas , tapi bank reject pemohonan refinance masa itu , dia sebab masalah ccris ada rekod yang tidak cantik.

Tahun ini bulan Jan ccris rekod dia dah cantik balik, semua bayaran rekod 00000 dalam ccris, tapi bank masih reject pemohonan refinance dia , sebab bank internal masih ada rekod customer ini,walaupun ccris dan commitment dah OK.Malangnya tahun lepas bulan Mei customer ini pernah apply 3 bank, semua bank reject, tahun ini bank yang saya tolong dia apply adalah bank sama, semua reject. Bank officer beritahu saya rekod dalam bank akan buat selama setahun.

Nasihat kepada semua kawan kawan FB jangan sesuka hati memohon pinjaman rumah sebelum check ccris, terutamanya di shopping mall ada banyak booth jual hartanah,jangan tertarik oleh kata kata manis ejen hartanah kata :Tak apa try loan dulu, kalau loan reject kita fully refund deposit”

Kenapa ada orang mempunyai masalah kewangan, pendapatan tidak cukup untuk bayar hutang? CCRIS koyak,hutang banyak.

Kenapa ada juga orang kebebasan kewangan ,pendapatan setiap bulan boleh simpan untuk jadi modal beli rumah.

Dah banyak kali saya pernah kata masalah kewangan akan berlaku sebab:
Mempunyai hutang personal loan
Mempunyai Hutang kad kredit

Hutang personal loan & hutang kad kredit adalah hutang yang jahat,interest rate sangat tinggi,kalau seseorang ada 2jenis hutang ini pada masa yang sama,kemungkinan besar dia dah berada di status masalah kewangan.

Kalau anda nak elakkan diri daripada masalah kewangan,ingat jangan ada hutang 2jenis yang di atas,selain itu pendapatan yang dapat setiap bulan,kena simpan sebahagian untuk buat pelaburan.

Dalam CCRIS report ini menujukkan dia ada hutang kad kredit & hutang personal loan,Hutang kad kredit limit RM15k,tapi dah guna RM14,991. Di sini bermaksud orang ini dah ada masalah kewangan terpaksa guna habis limit kad kredit.

Dalam CCRIS report juga menujukkan installment amount hutang yang besar,seperti hutang kereta,Hutang pinjaman perumahan tidak dapat bayar dengan tepat masa, CCRIS dah ada rekod .Ini bermaksud gaji yang dia dapat cuma cukup untuk bayar hutang installment amount yang kecil,bagi installment amount yang besar dia tidak mampun bayar,sekali lagi berbukti dia memang dalam masalah kewangan.

Kalau awak tanya saya ada apa cara untuk selamatkan dia,jawapan saya adalah datang jumpa saya untuk personal financial coaching dulu.

Selamat Belajar
Financial Coach

Nak Tips Power
Hartanah & Kewangan?

Jika mahu, isikan nama dan emel anda di bawah ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nak Tips Power
Hartanah & Kewangan?

Jika mahu, isikan nama dan emel anda di bawah ini.