Strategi Positive Cash Flow, Adakah Masih Relevan?

Adakah strategy positive cash flow masih sesuai dalam pelaburan hartanah sekarang?

Ikut pandangan saya, dalam pasaran hartanah sekarang semakin susah dapat hartanah yang ada postive cash flow. Guna strategy positive cash flow lebih sesuai pada tahun 2010- 2014.

Saya join hartanah pada tahun 2010, zaman itu harga hartanah masih murah , hartanah yang saya beli masa itu senang senang dapat RM 500-800 positive cash flow setiap bulan, Mulai tahun 2014 harga hartanah dah mahal,banyak project dah siap, jadi penyewa ada banyak pilihan, mereka akan pindah ke condo, apartment yang baru , Condo condo yang lama kadar sewa akan jatuh sebab atas demand & supply.

Saya rasa kalau anda nak melabur dalam hartanah boleh guna strategy flipping, masksudnya cari project undercon loaksi yang cantik dan low density, jual rumah apabila rumah siap dengan profit.Di klang valley ada lebih 200 project undercon mesti ada project yang sesuai untuk anda buat flipping.

Dalam pasaran subsales sekarang bukan senang dapat hartanah dengan positive cash flow, tapi kita boleh dapat banyak hartanah jual below market value sekarang , saya recommend anda buat mark up loan untuk dapatkan cash back, walaupun cash back akan meningkatkan installmenrt bulanan, tapi awak boleh guna cash back untuk settle hutang persona loan & hutang kad credit atau buat pelaburan lain.

Selamat belajar

Financial Coach
Mr Tee

Nak Tips Power
Hartanah & Kewangan?

Jika mahu, isikan nama dan emel anda di bawah ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nak Tips Power
Hartanah & Kewangan?

Jika mahu, isikan nama dan emel anda di bawah ini.