4 Faktor Pembelian Hartanah

Faktor pembelian hartanah

Semasa anda beli hartanah project faktor faktor yang perlu dilihat adalah :

  1. HDA atau non HDA-HDA panggil Housing Development Act. Kalau project yang awak beli adalah HDA bermaksud menlindungi hak pembeli undang undang kementerian perumahan Malaysia. Risiko project terbengkalai adalah rendah & dan dapat pampasan kalau berlaku.Kalau anda beli project HDA biasanya pinjaman boleh up to 90%. Bagi project yang Non HDA biasanya adalah project commercial kedai,office dan lain lain hartanah digunakan tujuan niaga. Biasanya project Non HDA loan up to 80%-85%.
  2. Date of completion– Kalau anda beli project high rise hari ini,agak agak 3 tahun kemudian rumah baru siap. Anda kena tahu pasaran hartanah 3 tahun kemudian baik atau tidak.Sebagai contoh pada tahun 2013 pasaran hartanah agak hot,ramai orang gila hartanah. Ramai orang beli project pada tahun 2013, Apabila project siap pada tahun 2016. Pasaran hartanah bemula jatuh. Unit tidak dapat disewakan. Juga jual dengan harga yang rendah.
  3.  Jenis hartanah & Lokasi– Dalam pasaran hartanah sekarang ada banyak project soho & studio. Kalau anda nak beli jenis hartanah ini kena pastikan lokasi yang betul. Sebagai contoh kalau anda nak beli jenis rumah soho &studio kena pastikan lokasi di area bandar commercial area seperti KL area, PJ & Damansara . Tidak sesuai kalau awak beli hartanah soho & studio di area bangi & shah alam atau kajang.
  4. Progressive interest- Semasa anda beli project perlu kira berapa interest kena keluar semasa project dalam construction, kalau anda beli project HDA interest yang kena bayar akan lebih rendah dariapda project Non HDA.

Selamat Belajar

Financial Coach

Nak Tips Power
Hartanah & Kewangan?

Jika mahu, isikan nama dan emel anda di bawah ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nak Tips Power
Hartanah & Kewangan?

Jika mahu, isikan nama dan emel anda di bawah ini.